CAT · ESP · ENG

TONI GARAU

L'ART ÉS LA MÀGIA TRANSMETRE EMOCIÓ

El fil, és l’element principal
d'una col·lecció d'obres d'art.

Toni Garau (Sóller, Mallorca 1974) reconegut artista contemporani que, sensibilitzat amb la història de la indústria tèxtil del seu poble i la revolució que aquesta va suposar, ha volgut retre un homenatge a tota una generació d’obrers – dones i homes – que amb el seu esforç i dedicació, van fer del poble de Sóller, una ciutat pròspera i plena d’il·lusió.

L’obra de Toni Garau és una una reinterpretació de l’ús d’un material amb història: el fil, convertit en element principal d’una col·lecció d’obres d’art. Paral·lelament, es presenta una part de la història de Mallorca que, de manera artística, es perllonga en el temps fins a aquest mateix instant.

“Telers, llançadores, bitlles, ordidores, lliços, plegadors d’ordit. Fils que passen per dins i per fora, per damunt i per sota. Fils que es creuen i s’entrellacen uns amb els altres sense rumb aparent. Fils que conten històries i que han filat generacions. Fils de cotó, sovint camuflats amb el color de l’indi natural. Fils que es converteixen en un teixit popularment dit ‘tela de llista’; telers que van deixar de teixir la memòria d’un poble. Fils que es van quedar en l’oblit”
Les últimes dècades del segle XIX i les primeres del XX van suposar una època de profundes transformacions a Sóller, propiciades per la creació de múltiples indústries, la majoria creades, en primer lloc, per a proveïr el consum intern, però també per a exportar. La situació d’aïllament de Sóller respecte de la resta de l’illa i la disposició d’un port comercial van animar encara més als emprenedors sollerics a posar en marxa negocis i indústries de tota mena: des de fàbriques de teixits fins a empreses dedicades a l’electricitat, passant per la construcció d’un ferrocarril. Garau reinterpreta aquest passat industrial en forma d’art; a partir dels fils, ens endinsa en la memòria i història col·lectiva d’un poble de la Serra de Tramuntana de Mallorca, donant vida a un material que estava mort.

La seva obra està basada en el rerefons relacionat amb el passat tèxtil de la seva ciutat natal, però canvia radicalment la seva forma i posició, donant com a resultat una obra escultòrica de línies senzilles i elegants.

Exposicions 2024
6 de setembre 2024
LLUM

Presentem la nova col·lecció de l’artista mallorquí Toni Garau, el treball del qual se centra en l’exploració de la llum i el color a través de la tècnica de pintar amb fils. Les seves peces úniques i fascinants reflecteixen una visió personal i contemporània del passat industrial mallorquí.
Garau va néixer i créixer a Mallorca, i des de jove va mostrar un gran interès pel món tèxtil. Va començar a experimentar amb diferents materials i tècniques, trobant en el fil una nova tècnica per crear obres que exploren la relació entre la llum i el color.

Tot i que el seu treball s’inspira en el passat industrial de l’illa de Mallorca i en les seves arrels culturals, Garau porta la tècnica de pintar amb fils a noves fronteres, creant una estètica moderna i minimalista en cadascuna de les seves peces. El seu enfocament innovador i la seva habilitat per combinar la tècnica i l’emoció fan que cada obra sigui una experiència visual i emocional única.