CAT · ESP · ENG

TONI GARAU

L'ART ÉS LA MÀGIA TRANSMETRE EMOCIÓ

El fil, és l’element principal
d'una col·lecció d'obres d'art.

Toni Garau (Sóller, Mallorca 1974) reconegut artista contemporani que, sensibilitzat amb la història de la indústria tèxtil del seu poble i la revolució que aquesta va suposar, ha volgut retre un homenatge a tota una generació d’obrers – dones i homes – que amb el seu esforç i dedicació, van fer del poble de Sóller, una ciutat pròspera i plena d’il·lusió.

L’obra de Toni Garau és una una reinterpretació de l’ús d’un material amb història: el fil, convertit en element principal d’una col·lecció d’obres d’art. Paral·lelament, es presenta una part de la història de Mallorca que, de manera artística, es perllonga en el temps fins a aquest mateix instant.

“Telers, llançadores, bitlles, ordidores, lliços, plegadors d’ordit. Fils que passen per dins i per fora, per damunt i per sota. Fils que es creuen i s’entrellacen uns amb els altres sense rumb aparent. Fils que conten històries i que han filat generacions. Fils de cotó, sovint camuflats amb el color de l’indi natural. Fils que es converteixen en un teixit popularment dit ‘tela de llista’; telers que van deixar de teixir la memòria d’un poble. Fils que es van quedar en l’oblit”
Les últimes dècades del segle XIX i les primeres del XX van suposar una època de profundes transformacions a Sóller, propiciades per la creació de múltiples indústries, la majoria creades, en primer lloc, per a proveïr el consum intern, però també per a exportar. La situació d’aïllament de Sóller respecte de la resta de l’illa i la disposició d’un port comercial van animar encara més als emprenedors sollerics a posar en marxa negocis i indústries de tota mena: des de fàbriques de teixits fins a empreses dedicades a l’electricitat, passant per la construcció d’un ferrocarril. Garau reinterpreta aquest passat industrial en forma d’art; a partir dels fils, ens endinsa en la memòria i història col·lectiva d’un poble de la Serra de Tramuntana de Mallorca, donant vida a un material que estava mort.

La seva obra està basada en el rerefons relacionat amb el passat tèxtil de la seva ciutat natal, però canvia radicalment la seva forma i posició, donant com a resultat una obra escultòrica de línies senzilles i elegants.

PROPERA EXPOSICIÓ INDIVIDUAL
AGOST 2022
L’art té la capacitat de transmetre sentiments, emocions i percepcions sobre unes vivències. Amb la col·lecció “deRAÍZ”, Toni Garau plasma la melancolia del passat. “Les persones que hem tingut una infància rural, hem pogut gaudir de moltes ‘petites grans’ coses; coses com explorar camins abandonats, cercar un trèvol de 4 fulles, trobar marietes amb un nombre imparell de punts negres o descobrir el misteri d’una pluja d’estrelles. Hem crescut en contacte directe amb la naturalesa. Això és molt educatiu!. Als qui creixem en un entorn com el meu, ens expliquen on està l’óssa major; hem viscut experiències com sentir-se perseguit per un ramat d’ovelles o perseguir-lo tu mateix!. Hem crescut circulant sense por amb bicicleta, sentint-nos lliures… Aquests petits detalls fan que tinguis una infància diferent que et connecta, indiscutiblement, amb la naturalesa i, en el meu cas, va despertar una sensibilitat i amor profund cap el nostre entorn mediambiental. Tot això ha marcat la meva vida. Ha teixit en mi la base de l’home que sóc: una persona treballadora, compromesa, sensible i preocupada pel medi ambient i pel món que deixem”.